\
+359 894733321
info@luxusrealty.bg
Случайни статии
Нов скок в цените на петрола заради слабия долар

Златото с незабавна доставка постави нов ценови рекорд за седми пореден ден

Нов скок в цените на петролаЦените на петрола се повишиха с близо 3% на световните стокови борси заради пропадането на курса на щатския долар във вчерашната сесия.

Скокът в цените дойде и след данните за първия спад на резервите от суров петрол на САЩ за последните седем седмици, пише Ройтерс.

Американският лек суров петрол поскъпна с 2,9% до 111,45 долара за барел, а в часовете на днешната предварителна търговия на борсата в Ню Йорк цената му се вдига с още 0,6% до 112,16 долара за барел.


Добиваният в Северно море сорт брент се търгуваше с повишение от 2,1% до 123,85 долара за барел вчера и поскъпва с още 0,6% днес до 124,63 долара за барел.

На 11 април цените на брента скочиха до рекордните за последните 32 месеца нива от малко над 127 долара за барел. Опасенията, че скъпият петрол ще навреди на икономиката и ще ограничи търсенето на енергийната суровина, ги върнаха надолу в следващите дни.

Седмичните данни на Министерството на енергетиката на САЩ показаха, че запасите от суров петрол са намалели с 2,32 млн. барела през миналата седмица. Пазарните очаквания бяха за увеличение на петролните резерви на страната от 1,1 млн. барела.

Спадът е първи от седмицата, приключила на 25 февруари.

Според изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Нобуо Танака високите цените на петрола ще намалят търсенето му в САЩ и Япония.

Той е на мнение, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да увеличи производството си през юни или юли, за да спре покачването им.

Танака предупреждава, че ако цените на петрола се задържат над 100 долара за барел през останалата част от 2011 г. пазарът може да стане свидетел на замиране на търсенето, подобно на това от 2008 г.

Страните от ОПЕК смятат ценовите нива между 80 и 90 долара за „адекватни” и на този етап не се предвижда да има извънредно събрание, защото петролните пазари са добре снабдени, посочва пред Ройтерс министърът на петрола на Еквадор Уилсън Пастор.

Слабият долар засили търсенето и на други суровини, които се търгуват в щатската валута. В резултат цената на златото скочи до нови рекордни нива от над 1 500 долара за тройунция.

Опасенията на инвеститорите за фискалната стабилност на САЩ понижиха курса на долара и засилиха интереса към ценните метали като алтернатива на книжните валути. В началото на тази седмица рейтинговата агенция S&P даде негативна перспектива на щатския дълг.

Златото с незабавна доставка поскъпна с 0,3% днес до рекордните 1 506,32 долара за една тройунция. Цената му поставя нови рекордни нива всеки ден от 15 април насам. В същото време среброто прескочи 45 долара за тройунция за първи път от 1980 г.

Курсът на щатския долар срещу еврото продължава да пада и стигна най-ниските си нива за последните 15 месеца в днешната валутна сесия. Към 9:10 ч. българско време едно евро се разменя за 1,4605 долара, което е с 0,6% повече от вчерашния курс.

Щатският долар поевтинява срещу 13 от 16-те водещи валути в днешната сесия и губи 1,2% срещу еврото от началото на седмицата.

Източник: www.investor.bg


Domaza - Недвижими имоти

По-стари новини
21/04/2011 09:28:13Богатите също плачат... когато купуват имоти
Когато някой плаща милиони долари за апартамент, всички вярват, че в жилището всичко е изпипано до най-малката подробност. А най-вече купувачът вярва в това. Според безмилостната статистика обаче купувачите на имоти по 20 000 долара квадрата рискуват повече, отколкото тези, които купуват имоти за 4 000 долара. З...
21/04/2011 09:26:16Жилищният пазар в САЩ показва слаба инерция през март
Продажбите на вече обитавани апартаменти и еднофамилни къщи нарастват с близо 4% след силния спад през февруари Жилищният пазар в Щатите показа известни признаци на съживяване през март след трудното начало на годината.  Продажбите на вече обитавани апартаменти и еднофамилни къщи са нараснали с 3,7% спр...
20/04/2011 09:52:19Facebook може да отхапе от хляба на агенциите за недвижими имоти
Може би занапред брокерите на недвижими имоти ще трябва да минават и през курс по маркетинг на социалните мрежи. В тяхно лице се задава сериозен конкурент, който продава не по-малко успешно. Ето защо свикнете с идеята, че обяви от типа "Купувам", "Продавам", "Наемам" ще виждате не ...
20/04/2011 09:38:36Защо мултинационалните американски компании изнасят работните си места навън?
За първите десет години на века те са съкратили 2,9 млн. места в САЩ, а са разкрили 2,4 млн. в чужбина, показват нови данни на щатското министерство на търговията Големите американски мултинационални компании с известни марки, в които работят една пета от американците, наемат служители извън САЩ, докато съкращав...
20/04/2011 09:35:46Цените на новите апартаменти в Букурещ в леи са почти незасегнати от кризата
За три години леята се е обезценила с 13%, над 90% от румънците получават заплатите си в местна валута Близо три години след началото на кризата на пазара на недвижими имоти цените на новите апартаменти в Букурещ са паднали със 15-17% в редица жилищни комплекси. Това намаление за потенциалните купувачи ...