\
+359 894733321
info@luxusrealty.bg
Случайни статии
България последна в ЕС по обновяване на сградния фонд

Обществен дебат за проблемите с общите части на жилищните блокове инициира депутатът Николай Пехливанов

Страната ни е най-изостаналата в Европейския съюз по обновяване на сградния фонд, съобщи депутатът от ПП Атака Николай Пехливанов.

В България има 12 хил. панелни блока на възраст над 35 години и голям процент от тях са към края на своя „срок на годност”, посочва той. 680 хил. апартамента се нуждаят от спешен ремонт.

Макар че 80% от богатството на българина е в неговия имот, поддръжката на жилищните сгради е оставена на произвола, казва още Пехливанов, като цитира статистика, според която цената на даден апартамент пада с до 20%, ако състоянието на блока е лошо.

„Състоянието на блоковете в страната е бомба с часовников механизъм, който ежедневно тиктака. Трябва да се вземат незабавни мерки, преди някой да е останал на улицата”, коментира той.

„Два пъти променяме Закона за етажната собственост в опит да го направим работещ, но хората не искат да изпълнят задълженията си по него. Когато предложих да се въведе професионален домоуправител, получих редица писма и обаждания с мотиви „против”. Затова считам, че е крайно време да се даде право на гражданите сами да определят бъдещето на домовете си”, допълва депутатът.

Пехливанов инициира обществен дебат за проблемите с общите части на жилищните блокове. По време на дебатите ще бъдат обсъждани както предложения на гражданите, така и предложения на Пехливанов, базирани на работещи модели, прилагани в Европа. Така например в Австрия има задължителен курс за обучение на домоуправителя и образователен ценз. Практиката в Унгария е държавата да бъде гарант при кредитирането на социално слабите домакинства, които нямат финансовата възможност за участие в поддръжката на блока. В Чехия пък работи цялостна 15-годишна стратегия за обновяване на сградния фонд. В цяла Европа има публичен регистър на етажната собственост.

У нас срокът за регистрация на етажната собственост в общините бе удължаван два пъти. Предвидените глоби за неизпълнение варират от 20 до 100 лева. Ако законът се изпълнява, 2,35 млн. българи трябва да бъдат санкционирани още днес, изчислява Пехливанов.

„Убедихме се, че заплахата от глоби не е ефективен стимул. Ще предложа всички санкции, предвидени в закона, да отпаднат, докато не намерим работещ механизъм”, категоричен е Пехливанов. „Изготвянето на работеща стратегия с ясни срокове е една от ключовите ни задачи. Нужна е и разяснителна кампания, която да покаже на гражданите, че безхаберното отношение ще ги засегне пряко, при това много скоро”, допълва депутатът.

Източник: www.investor.bg


Domaza - Недвижими имоти

По-стари новини
25/03/2011 10:17:3310 причини защо някои пазари на имоти няма да се възстановят с години
Какви са основните фактори, влияещи негативно на пазара на жилища в САЩ и в някои други страни? Каква бъркотия! Доста е трудно човек да остане концентриран с толкова много събития по света, пише бизнес изданието Seeking Alpha. Множество водещи икономисти, банкери, инвеститори, автори и коментатори се стремят...
25/03/2011 10:13:57Deloitte: Цените и наемите на имотите в Гърция ще падат още
Много компании в Гърция ще прибягват към продажба на имоти, за да си осигурят ликвидност, като някои банки също започват да продават част от своите клонове Спадът в наемите и цените на недвижимите имоти в Гърция се очаква да продължи със задълбочаването на кризата. Това е мнението на изпълнителния директор на De...
24/03/2011 10:34:00Dubai World финализира преговорите с кредиторите си
Едва днес бе подписано споразумението, което бе договорено с групата от около 80 кредитора преди близо шест месеца Правителството на Дубай обяви, че изпадналата в затруднения държавна компания Dubai World е подписала окончателното споразумение за преструктуриране на дълговете си. Това се случва близо шест месеца...
23/03/2011 10:39:19С 200% са поскъпнали жилищата за 10 години
В реално изражение цените на апартаментите в столицата са малко под нивата от 2005 С 201 процента са нараснали средните цени на апартаментите в България през последните години, сочат изчисленията на българската компания за имоти Бългериан пропертис. Лидер по ръст на цените сред най-големите градове в страна...
23/03/2011 10:32:5914.9% от длъжниците не са плащали кредитите си над 3 месеца
Кредитите на населението са възлизали на 18.5 млрд. лева към 31 януари тази година. И докато това е една внушителна по размер стойност, която сочи, че голям процент от домакинствата у нас имат кредит, то интересен е въпросът как се справя населението с плащането на своите задължения. Интересен е резултатът ...